kesan sampingan dialisis

Dialisis adalah rawatan menyelamatkan nyawa bagi orang yang mengalami kegagalan buah pinggang. Semasa memulakan dialisis, anda mungkin mengalami kesan sampingan dialisis seperti tekanan darah rendah, ketidakseimbangan mineral, pembekuan darah, jangkitan, kenaikan berat badan, dan banyak lagi

Pasukan jagaan anda dapat membantu anda menguruskan kebanyakan kesan sampingan dialisis sehingga tidak menimbulkan komplikasi jangka panjang.

Dalam artikel ini, kami akan meneroka kesan sampingan dialisis, termasuk mengapa ia berlaku dan bagaimana mengurangkannya semasa rawatan.

Jenis Dialisis

Dialisis adalah prosedur perubatan untuk membantu orang dengan fungsi ginjal yang rendah menyaring dan membersihkan darah mereka. Keadaan asas yang paling biasa yang memerlukan dialisis adalah kegagalan buah pinggang. Terdapat tiga jenis dialisis.

Hemodialisis

Hemodialisis menggunakan mesin yang disebut hemodialyzer untuk menyaring sisa dari darah.

Sebelum memulakan hemodialisis, port akses dibuat di suatu tempat di badan, seperti lengan atau leher. Titik akses ini kemudian disambungkan ke hemodialyzer, yang berfungsi sebagai buah pinggang buatan untuk mengeluarkan darah, membersihkannya, dan menyaringnya kembali ke dalam badan.

Dialisis Peritoneal

Dialisis peritoneal memerlukan pembedahan kateter perut. Prosesnya menggunakan cecair penapisan di dalam rongga perut untuk menyaring dan membersihkan darah. Cecair ini, yang disebut dialysate, diletakkan di dalam rongga peritoneal dan langsung menyerap sisa dari darah ketika ia beredar.

Setelah cairan itu berfungsi, air dapat dikeringkan dan dibuang, dan prosedurnya dapat dimulakan lagi.

Dialisis peritoneal boleh dilakukan di rumah anda dan kadang-kadang dilakukan semalaman semasa anda tidur.

Terapi penggantian buah pinggang berterusan (CRRT)

Terapi penggantian buah pinggang yang berterusan, juga dikenali sebagai hemofiltration, juga menggunakan mesin yang digunakan untuk menyaring sisa dari darah.

Terapi ini, yang biasanya dikhaskan untuk kegagalan buah pinggang akut yang disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, hanya dilakukan di persekitaran hospital.

Apakah Kesan Sampingan Mengikut Jenis Dialisis?

Bagi kebanyakan orang yang mengalami kegagalan buah pinggang, dialisis adalah prosedur yang diperlukan. Walau bagaimanapun, terdapat risiko dan kesan sampingan yang menyertai rawatan ini.

Kesan sampingan yang paling biasa dari semua prosedur dialisis adalah keletihan. Kesan sampingan lain mengikut jenis rawatan termasuk:

Hemodialisis

 • Tekanan darah rendah. Tekanan darah rendah, atau hipotensi, semasa hemodialisis berlaku kerana kehilangan cairan sementara semasa rawatan. Sekiranya tekanan darah anda turun semasa rawatan, anda juga mungkin akan merasa pening, mual, kulit berkeringat, dan penglihatan kabur.
 • Kekejangan otot. Kekejangan otot boleh berlaku semasa dialisis kerana perubahan keseimbangan cecair atau mineral. Tahap rendah natrium, magnesium, kalsium, dan kalium semuanya dapat berperanan dalam kekejangan otot.
 • Kulit gatal. Di antara sesi hemodialisis, produk buangan dapat mula berkumpul di dalam darah. Bagi sesetengah orang, ini boleh menyebabkan kulit gatal. Sekiranya rasa gatal terutama pada kaki, itu juga mungkin disebabkan oleh sindrom kaki gelisah.
 • Pembekuan darah. Kadang kala, memasang pusat akses menyebabkan penyempitan saluran darah. Sekiranya tidak dirawat, ini boleh menyebabkan pembengkakan di bahagian atas badan atau bahkan pembekuan darah.
 • Jangkitan. Penyisipan jarum atau kateter yang kerap semasa dialisis dapat meningkatkan pendedahan kepada bakteria. Sekiranya bakteria memasuki aliran darah semasa rawatan, anda mungkin berisiko mendapat jangkitan atau juga sepsis. Tanpa rawatan segera, sepsis boleh mengakibatkan kematian.
 • Kesan sampingan yang lain. Risiko dan kesan sampingan hemodialisis lain termasuk anemia, sukar tidur, keadaan jantung, atau serangan jantung. Sebilangan besar kesan sampingan ini disebabkan oleh ketidakseimbangan cecair dan mineral yang boleh menyebabkan dialisis.

Peritoneal Dialysis

Selain daripada risiko jangkitan, kesan sampingan dialisis peritoneal biasa sedikit berbeza dengan hemodialisis.

 • Peritonitis. Peritonitis adalah jangkitan pada peritoneum yang berlaku jika bakteria memasuki peritoneum semasa penyisipan atau penggunaan kateter. Gejala peritonitis mungkin termasuk sakit perut, kelembutan, kembung, mual, dan cirit-birit.
 • Hernia. Hernia berlaku apabila organ atau tisu lemak mendorong melalui bukaan di otot. Orang yang menerima dialisis peritoneal berisiko terkena hernia perut kerana dialisis memberi tekanan tambahan pada dinding perut. Simptom yang paling biasa adalah benjolan kecil perut.
 • Gula darah tinggi. Dialysate mengandungi gula yang disebut dextrose, yang biasanya digunakan selama pemakanan intravena. Gula seperti dekstrosa meningkatkan gula darah, yang mungkin menyebabkan penderita diabetes yang memerlukan dialisis peritoneal berisiko terkena hiperglikemia.
 • Kalium tinggi. Kalium tinggi, yang dikenali sebagai hiperkalemia, adalah kesan sampingan yang biasa berlaku pada kegagalan buah pinggang. Di antara sesi dialisis, tahap kalium anda dapat meningkat kerana kekurangan penyaringan yang betul.
 • Penambahan berat badan. Peningkatan berat badan juga mungkin berlaku kerana tambahan kalori dari pemberian dialysate. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai faktor lain yang juga dapat mempengaruhi kenaikan berat badan semasa dialisis, seperti kurang bersenam dan pemakanan.
 • Kesan sampingan yang lain. Bagi sesetengah orang, tekanan dan kegelisahan prosedur perubatan yang berterusan boleh menyebabkan kemurungan. Penyelidikan juga mencadangkan kemungkinan hubungan antara dialisis dan demensia di kemudian hari.

Terapi penggantian buah pinggang berterusan (CRRT)

Kesan sampingan CRRT belum dipelajari secara meluas seperti yang disebabkan oleh jenis lain. Satu kajian yang dipercayai dari 2015 menunjukkan bahawa kesan sampingan CRRT yang paling biasa termasuk:

 • tahap kalsium rendah, yang disebut hipokalsemia
 • tahap kalsium tinggi, yang disebut hiperkalsemia
 • tahap fosfor tinggi, disebut hiperfosfatemia
 • tekanan darah rendah
 • hipotermia
 • arrythmia
 • anemia
 • bilangan platelet rendah, atau trombositopenia

Adakah terdapat rawatan untuk kesan sampingan dialisis?

Banyak kesan sampingan dialisis, termasuk tekanan darah rendah dan keadaan jantung yang lain, berlaku kerana ketidakseimbangan nutrien semasa rawatan. Ahli diet berdaftar boleh memberikan cadangan diet yang sesuai, termasuk apa yang harus dimakan dan apa yang harus dielakkan.

Perkara lain yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengurangkan risiko kesan sampingan dialisis termasuk:

 • memeriksa laman web akses anda dengan kerap, yang dapat membantu mengurangkan risiko jangkitan
 • melakukan senaman yang mencukupi, seperti senaman aerobik rendah hingga sederhana, yang dapat membantu mengurangkan kenaikan berat badan
 • minum air atau cecair mengikut arahan penyedia penjagaan kesihatan anda, yang dapat mengurangkan dehidrasi
 • mempunyai sesi dialisis yang lebih kerap, yang ditunjukkan oleh sumber yang dipercayai oleh penyelidikan boleh mengurangkan risiko tekanan darah rendah dan kenaikan berat badan
 • menikmati aktiviti kegemaran anda, yang dapat menaikkan mood anda sepanjang rawatan

KETIKA MENGHUBUNGI DOKTOR ANDA

Walaupun kesan sampingan dialisis sangat biasa, adalah mustahak untuk menjaga pasukan penjagaan anda mengenai apa sahaja yang mungkin anda alami. Dapatkan rawatan perubatan dengan segera sekiranya anda mengalami simptom berikut semasa atau selepas rawatan dialisis:

. kesukaran bernafas
. kekeliruan atau masalah menumpukan perhatian
. sakit, kemerahan, atau bengkak pada anggota badan
. demam di atas 101 ° F
. kehilangan kesedaran

Gejala ini mungkin berkaitan dengan hipotensi, hiperglikemia, pembekuan darah, atau jangkitan teruk dan memerlukan rawatan segera.

Sekiranya anda mengalami kegagalan buah pinggang dan buah pinggang anda tidak lagi berfungsi, anda mungkin memerlukan dialisis sepanjang hayat. Ini bermaksud bahawa anda mungkin sering mengalami gejala-gejala dialisis. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menjalani kehidupan penuh dengan menguruskan gejala anda dengan bantuan pasukan penjagaan anda.

Kesan sampingan hemodialisis yang paling biasa termasuk tekanan darah rendah, jangkitan di lokasi akses, kekejangan otot, kulit gatal, dan gumpalan darah. Kesan sampingan yang paling biasa dari dialisis peritoneal termasuk peritonitis, hernia, perubahan gula dalam darah, ketidakseimbangan kalium, dan kenaikan berat badan.

Laporkan sebarang gejala yang anda alami semasa rawatan kepada pasukan penjagaan anda. Mereka dapat membantu anda menguruskannya dengan perubahan diet dan gaya hidup.

Sekiranya anda melihat gejala tekanan darah yang sangat rendah, gula darah tinggi, gumpalan darah, atau jangkitan yang merebak, anda harus segera mendapatkan rawatan perubatan.

KATEGORI : DIALISIS
.